TÜRKİYE KOMÜNİST PARTİSİ

TR | EN
Türkiye Komünist Partisi
  • Anasayfa
  • Parti
    • TKP Hakkında
    • Temel Metinler
      • Program
      • Toplumcu Anayasa
      • Kongre Konferans Metinleri
    • TKP Yönetimi
  • Gündem
    • Açıklamalar
    • Haberler
    • Foto Galeri
  • Yayınlar
  • Örgütler
  • İletişim
BAĞIŞ YAP
TKP GÖNÜLLÜSÜ OL
Sonuç yok
Tüm sonuçları görüntüle
Türkiye Komünist Partisi
  • Anasayfa
  • Parti
    • TKP Hakkında
    • Temel Metinler
      • Program
      • Toplumcu Anayasa
      • Kongre Konferans Metinleri
    • TKP Yönetimi
  • Gündem
    • Açıklamalar
    • Haberler
    • Foto Galeri
  • Yayınlar
  • Örgütler
  • İletişim
BAĞIŞ YAP
TKP GÖNÜLLÜSÜ OL
Türkiye Komünist Partisi
Sonuç yok
Tüm sonuçları görüntüle
Anasayfa Haberler

Metal işçileri uyardı: Beklentilerimiz karşılanmazsa 5 Şubat’ta greve gidiyoruz

20 Ocak 2020
metal_5

Metal işçileri, patron sendikası MESS’i son kez uyarmak üzere DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş (BMİS) sendikası çağrısıyla Gebze’de miting yaptı. 130 bin metal emekçisini kapsayan 2019 Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine adım adım greve gidiliyor. Metal işçileri patron sendikası MESS’in yüzde 8 zam ve esnek çalışma şartlarını kabul etmiyor. 

Gebze’deki metal fabrikalarında çalışan işçilerin yoğun katılım sağladığı miting coşkulu geçti. Eylemde işçiler, “Grev hakkınız engellenemez”, “Metal işçisi grev istiyor”, “Çarklar duracak elimizde, MESS dize gelecek önümüzde”, ”Geliyor, geliyor, genel grev geliyor”, ”İşçiye ekmek yoksa, patronlara huzur yok” ve ”Başkan bizi greve götür” sloganları attı.

Coşkulu mitingin ardından soL’a konuşan BMİS Başkanı Adnan Serdaroğlu, patronların peşini bırakmayacaklarını söyledi:

İşçi sınıfının mücadelesinde hep yanında olan ve onlar için müzik ürettiklerini ifade eden Yapıcılar grubu da sahne aldı. 

Yapıcılar grubunun ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu söz aldı ve MESS’e boyun eğmeyen metal işçilerini selamladı. Çerkezoğlu, “Metal işçileri cesaretini ellerinden, birliğinden ve örgütünden alıyor. Hayatı yeniden üreten ellerimizden gelir, bizim gücümüz. İşverenleri uyarıyoruz, bu meydanını iyi görsünler. Görsünler ki metal işçisi coşkulu, dirençli ve kazançlı. Ve görsünler ki DİSK de sonuna kadar onlarla olacak” dedi. 

‘PATRONLARI SON KEZ UYARMAK İÇİN TOPLANDIK’

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise, “Karşımızda sermaye var, metal patronları var, karşımızda burjuvazi var, karşımızda işçi düşmanı AKP var. Onlar serpilip gelişene düşman. İşçi sınıfı düşmanlarına, alın teri düşmanlarına sesleniyoruz. Bu ülkeye hürriyet işçi sınıfıyla gelecek” dedi.

41 fabrikada çalışan on bin işçi adına görüşmeleri sürdürdüklerini ve grev aşamasına geldiğini dile getiren Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Bugün işçilerin taleplerini görmezden gelen patronları son kez uyarmak için toplandık. Sermaye sınıfının dizginlenemez kâr hırsı var. Sermaye vahşi bir egemenlik kurmuş durumda. Tarihte hiç olmadığı kadar eşitsizlik yaşanıyor. Ülke ekonomisi büyüdüğü bir dönemde bile işsizlik, yoksulluk içinde yaşıyor. Tabii ki bu eşitsizliğin temeli kapitalizmdir.”

Devletin tüm imkanlarının patronlar için seferber edildiğine de dikkat çeken Serdaroğlu, “Doğalgaz faturası ödeyemeyen işçiye devlet desteği veren oldu mu? Şimdi de kıdem tazminatını kuşa çevirip, patronlara imkan sunmak istiyorlar” diye konuştu. Patron sendikası MESS’in kriz fırsatçılığı yaptığını söyleyen Serdaroğlu’nun MESS’in dayatmalarını kabul edip etmedikleri yönündeki sorusuna işçiler hep bir ağızdan “Hayır” diye yanıt verdi, “MESS şaşırma sabrımızı taşırma” sloganını attı.

‘GREV HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ, 5 ŞUBAT’TA GENEL GREVE GİDECEĞİZ’

İşçilerin bir önceki yıla göre daha da yoksullaştığını, yüzde 8 zam teklifinin vicdansızlık olduğunu belirten Serdaroğlu, “Patronlar kendileri bilir işte metal işçileri burada, günlerdir bu gerçeği haykırıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Artık grev kapıya dayandı” dedi. İşçiler bu sözler üzerine hep birlikte, “Başkan bizi greve götür” sloganını attı. İşçiler Serdaroğlu’nun konuşmasını sık sık “Grev, grev” diyerek keserken, 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını duyuran Serdaroğlu, olası grev yasağını ise tanımayacaklarını söyledi.

Miting sonunda işçiler halaylar çektiler.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) korteji de büyük bir coşkuyla alana giriş yaptı. 

TKP’liler, “Fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar her şey emeğin olacak”, “Patronların ensesindeyiz” sloganlarıyla yürüdü.

TKP Gönüllüsü Ol TKP Gönüllüsü Ol TKP Gönüllüsü Ol

Türkiye Komünist Partisi

Genel Merkez İletişim:
Kızılırmak Caddesi 13/4 Ankara
Tel: 0312 417 29 68
Fax: 0312 417 25 34
eposta: iletisim@tkp.org.tr

Temel Metinler

  • Parti Programı
  • Toplumcu Anayasa

Yitirdiklerimiz

Yayınlar

  • TKP Youtube Kanalı
  • Boyun Eğme
  • TKP’nin Sesi
  • Gelenek
  • soL Haber
  • soLTV

Bağlantılar

  • Nâzım Hikmet Kültür Merkezi
  • Yazılama Yayınevi
  • Jose Marti Küba Dostluk Derneği
  • Bilim ve Aydınlanma Akademisi
  • İletişim

Türkiye Komünist Partisi

Sonuç yok
Tüm sonuçları görüntüle
  • Anasayfa
  • Parti
    • TKP Hakkında
    • Temel Metinler
      • Program
      • Toplumcu Anayasa
      • Kongre Konferans Metinleri
    • TKP Yönetimi
  • Gündem
    • Açıklamalar
    • Haberler
    • Takvim
    • Foto Galeri
  • Yayınlar
  • Örgütler
  • İletişim
  • Bağış Yap Destek Ol
  • Gönüllü Ol
  • tr Türkçe
  • en English

Türkiye Komünist Partisi