Samsun'da Tekel için eylem

24 Şubat 2008

Ballıca Sigara Fabrikası işçilerinin önceki gün AKP İl binası önünde yaptıkları protesto eylemine polisin biber gazlı saldırısının ardından Yurtsever Cephe İşçi Birliği, Samsun’daki demokratik kitle örgütlerine AKP’yi protesto etme çağrısında bulundu.

Yurtsever Cephe İşçi Birliği'nin çağrısı üzerine bir araya gelerek ortak basın açıklaması yapan Tek-Gıda İş Sendikası Ballıca Şubesi, TTB, DİSK Genel-İş, Eğitim-Sen, Yapı Yol-Sen, ÇYDD, ADD, Halkevleri, 78'liler Derneği, Emekli-Sen, TKP, ÖDP ve EMEP üyeleri düzenledikleri eylemde TEKEL'in satılmasını ve TEKEL işçilerine yapılan saldırıyı protesto ettiler. İstiklal Caddesi, Süleymaniye Geçidi'nde yapılan, basının ve polisin yoğun olduğu eylemde sık sık 'TEKEL halkındır,'AKP satılmıştır', 'TEKEL İşçisi, direnişin simgesi' sloganlarının atıldı.

Katılan yapıları temsilen bir basın açıklaması yapan Yurtsever Cephe İşçi Birliği Sözcüsü Fatma Aytemiz, " Binlerce insanın ekmek kapısı olan TEKEL'i var eden işçileri ağlatanların, emperyalistlere bu halkın malı olan Tekel'i peşkeş çekenlerin yakasını bırakmayacağız. Bu fabrikaları alanlar da, satanlar da bilsinler ki yağma yok, bu memleket de, bu fabrikalar da bizim! Buraları yurtsever Tekel işçileri size teslim etmeyecektir. Bugün Ballıca’da ve bütün Türkiye’de Tekel işçileri kendilerini fabrikalarına kapatıp işyerini terk etmeme eylemi yapıyorlar. Ballıcalı kardeşlerimiz, "Ölmek var, işyerimizi terk etmek yok. Denize dökülene kadar buradayız" diyorlar. Biz de bu onurlu kavgada sonuna kadar onların yanında olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.” dedi.

Kendilerini fabrikaya kapatarak işyerini terketmeme eylemi yapan Ballıca Sigara Fabrikası işçileri adına eyleme gelen ve bir gün önce maruz kaldıkları biber gazlı saldırıdan dolayı konuşma güçlüğü çeken heyetteki işçilerden Murat Erman, TEKEL’in peşkeş çekilmesini engellemek için her şeyi göze aldıklarını, ekmekleri ve gelecekleri için direndiklerini ve sonuna kadar mücadelelerinin süreceğini vurgulayarak, "18 Şubat’ta Ankara’da, dün AKP’nin önünde eylemdeydik. Fabrikalarımızı teslim etmek istemediğimiz için bize zulmedenlere karşı mücadelemize devam edeceğiz. Bu mücadelemizde bize destek veren Yurtsever Cepheli dostlarımıza ve buradaki herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

KESK Dönem Sözcüsü Uğurcan Albak ise ülkenin kar getiren kurumlarını bir bir satan AKP Hükümeti'nin iki milyona yakın vatandaşın geçim kaynağı olan tütün ekiciliğine ve işçisine son darbeyi vurduğunu söyledi. TEKEL fabrikalarının satışının affedilemez bir hata olduğunu ifade eden KESK Dönem Sözcüsü Albak, "Ülkemizde birçok ailenin geçim kaynağı olan tütün ekiciliğinin bitirilmesi, Türkiye'nin tarım alanında bir iddiasından daha vazgeçmesi anlamına gelmektedir" dedi.

TEKEL işçisinin haklı ve onurlu mücadelesini sonuna kadar desteklediklerini belirten Albak, "AKP'yi de, fabrikaların özelleştirilmesine karşı olan işçilere tutumunu da kınıyoruz" dedi.

Bu arada, TEKEL'e ait Ballıca Sigara Fabrikası'nın özelleştirilmesinin ardından işyerlerine kapanan yaklaşık 800 işçinin endişeli bekleyişi sürüyor. Özelleştirmeye isyan eden 3 vardiya olarak çalışan yaklaşık 800 işçi, kendilerini işyerlerine kapattı. Fabrikadan dışarıya çıkmayan işçiler, mücadelelerini sonuna kadar sürdürmeye kararlı. Önceki gün şalter indirerek üretimi durduran işçiler, bir günlük aradan sonra tekrar çalışmaya başladılar. İşyerlerini terk etmeyen işçilere aileleri de büyük destek veriyor. Fabrikaya gün boyu işçilerin yakınları da ziyarette bulundu. Ziyarete gelenlerin ise yanlarında yiyecek, battaniye, yorgan ve yastık getirdikleri gözlerden kaçmadı. Bazı işçiler ise ziyaretine gelen çocuklarına sarılarak hasret giderdiler.

Diğer sendika yöneticileri ile birlikte İstanbul'da bazı temaslarda bulunduktan sonra dün 16.00 sıralarında Samsun'a dönerek fabrikaya gelen Tek Gıda-İş Ballıca Şube Başkanı Mustafa Asan ise ÖİB’in ve fabrikaları alan şirket yetkililerinin işçilerin mağdur edilmeyeceği yönünde açıklamalar yaptıklarını belirten Mustafa Asan, "Kalmak isteyen arkadaşlarımıza iş güvencesi verilerek çalıştırılacağı söylendi. Ama bu tam kesin değil. Biz işyerlerimizi terk etmeyeceğiz. Ne zaman yetkililer özlük haklarımızla ilgili resmi bir açıklama bulunur, biz de ona göre hareket ederiz. Genel merkezimizin ikinci bir emrine kadar işyerlerimizi terk etmeyeceğiz" dedi.

Samsun Tabip Odası Başkanı Cem Şahan, Ballıca Sigara Fabrikası işçilerine karşı kullanılan biber gazının, biber gazının astım, kronik akciğer hastası ve hipertansiyonu bulunan kişilerde ölümlere neden olabileceği uyarısında bulundu.

Şahan, biber gazının dünyanın en acı biberi olarak bilinen 'Şili Biberi'nden yapıldığını ifade ederek, biber gazına maruz kalan kişilerde uzun zamanda kanser hastalıklarının görülebileceğini söyledi. Şahan, "Eğer bu gaza maruz kalan kişilerin astım, kronik akciğer hastalığı, hipertansiyon veya kardiyovasküler hastalığı varsa, bu semptomlar çok daha belirgin görülüyor. Hatta ölüme neden oluyor. Askeri medikal araştırmalarda şimdiye kadar saptanmamış anevrizması bulunan 30'lu yaşlardaki insanların özellikle risk altında olduğu belirtiliyor" dedi.

Bu maddelerin, uzun dönemde kansere ve doğum defektlerine yol açabilecek kromozomal bozukluklara neden olabileceğine yönelik iddialar da bulunduğunu kaydeden Şahan, "Yeterli kanıt bulunmaması hem araştırmaların yetersizliğinden hem de varolan az sayıdaki yayının askeri tıbbi araştırmalar kapsamında yapılması nedeniyle, gizli kalmasından kaynaklanıyor" dedi.